Održana je prva radionica Gen Z Akademije: 'Važno je biti svjestan opasnosti na internetu, ali i biti #BoljiOnline'
Mood Media

Mood Media

22.03.2024

Blog
Održana je prva radionica Gen Z Akademije: 'Važno je biti svjestan opasnosti na internetu, ali i biti #BoljiOnline'

U razigranoj i dinamičnoj atmosferi te pod budnim okom 30-ak znatiželjnih učenika i učenica, u Osnovnoj školi Središće u Zagrebu održana je prvi face-to-face edukacija i radionica u sklopu Mood Media projekta 'Gen Z Akademija' powered by A1.

Article

Moderator je u ovoj zagrebačkoj školi bio Mood Media kreator i poznato lice s interneta te malih ekrana, Marco Cuccurin, a u razgovoru su sudjelovali i ostali kreatori iz Mood Media teama, Andrea Pacadi, Monika Žilavi i Sead Hrustanović, kao i Tea Čičić, psihologinja iz Centra za sigurniji internet. Djeca su s kreatorima i psihologinjom razgovarala o svijetu i poslu influencera, ali isto tako i o svim opasnostima te izazovima s kojima se svakodnevno suočavamo u prostranstvima interneta.

Article

Kreatori su s djecom razgovarali o sadržaju koji sami stvaraju online te se osvrnuli na važnost odgovornog ponašanja prema publici kojoj se obraćaju, a upravo osnovnoškolci koji su s njima sudjelovali u ovom panelu - i jesu dio te publike. Andrea je, tako, istaknula kako je njoj najvažnije stvaranje pozitivnog sadržaja online, dok je Sead posebno istaknuo odgovornost i svjest o publici te prilagođavanje načina svoje online komunikacije djeci koja ga (kao i druge kreatore) prate. O tome su Mood Media kreatori, koji sada sudjeluju u Gen Z Akademiji, naučili i završivši Školu odgovornog influensanja - gdje su dobili zaslužene certifikate, svu potrebnu edukaciju te postali njezini ambasadori.

Article

Kada su djecu upitali koliko vremena u prosjeku dnevno provode na internetu, gotovo svi su se složili da je to oko četiri do pet sati u danu, a kreatori su, zajedno s psihologinjom, istaknuli i važnost komunikacije djece s njihovim roditeljima o sadržaju koji konzumiraju online.

Article

Mnoge je, pak, najviše zanimalo kako se nositi s hejtom i negativom na društvenim mrežama, a kreatori su kroz neke vlastite primjere s djecom razgovarali o važnosti pristojnog i odgovornog online ponašanja, kao i o prijavljivanju svih mogućih negativnih i hejt poruka koje potencijalno dobivaju od nekih drugih strana. Kako je potreba za stručnom pomoći, porastom online 'hejta' te online nasilja, sve veća, kreatori su djecu upoznali i s novootvorenim prostorijama Centra za sigurniji internet, koji je prije desetak dana otvorio svoja vrata u Gajevoj ulici u Zagrebu, o čemu više možete pročitati ovdje!

Article

“I sam sam se, nažalost, suočio s vrijeđanjem i omalovažavanjem na internetu. Bilo je tu svega… Prijetnji, psovki, vrijeđanja mojih roditelja, mog izgleda, moje seksualnosti. Internet je postao mračno mjesto puno negativnih komentara, a nasilje se sve više događa upravo na internetu... Nasilju se, smatram, može stati na kraj, uz dobru edukaciju i učenje djece i mladih kako da se na internetu ponašaju - odgovorno. I zato sam iznimno sretan što sam među prvima imao priliku zakoračiti u nove prostore Centra za sigurniji internet, gdje sada i službeno svi oni koji trpe nasilje online mogu potražiti pomoć. A onda je tu i naš doprinos ovoj borbi za sigurniji internet - ova Gen Z Akademija - koju smo pokrenuli u suradnji s partnerima, A1 Hrvatska i CSI, kojima od srca zahvaljujemo na povjerenju", istaknuo je Marco Cuccurin, koji je uz Mood Media kreatoricu, Niku Pavičić, ambasador Akademije.

Article

Ovo je bila prva od ukupno deset radionica koje ćemo u sklopu Akademije provoditi u različitim školama diljem Hrvatske, a već je ova uvodna radionica pokazala prijeku potrebu i važnost educiranja mladih o odgovornom korištenju interneta i svijetu kreatora sadržaja i influencera. Kroz autentične priče kreatora, praktične savjete te korisne alate, djeca su dobila uvid kako da i sami postanu svjesni potencijalnih opasnosti na internetu te kako da potraže pomoć, ako im je ona u bilo kojem trenutku potrebna. Također, djeca su naučila kako da i sami budu odgovorniji online te kako da, zajedno s kreatorima kojima je stvaranje sadržaja na društvenim mrežama u opisu posla, stvaraju #BoljiOnline! Uskoro pripremamo novu radionicu u sklopu Gen Z Akademije u jednoj drugoj hrvatskoj školi, a o tome čitajte uskoro!