S ponosom vam predstavljamo prvu Gen Z Akademiju u Hrvatskoj: 'Ovo smo pažljivo pripremali godinu dana'
Mood Media

Mood Media

12.03.2024

Blog
S ponosom vam predstavljamo prvu Gen Z Akademiju u Hrvatskoj: 'Ovo smo pažljivo pripremali godinu dana'

Iako smo vam o ovom novom super projektu pričali i ranije, danas, nakon što smo ga i službeno predstavili javnosti napokon vam možemo otkriti sve detalje prve Gen Z Akademije u Hrvatskoj koju smo pokrenuli u suradnji s partnerima projekta, A1 Hrvatska i CSI.

Article

Na službenom su predstavljanju sudjelovali Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu, Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te njihova socijalna radnica, Ana Veočić, rukovoditeljica brenda, marketinških komunikacija i digitalnog poslovanja u A1 Hrvatska - Iva Ančić, Dubravka Štefanac Vinovrški, direktorica korporativnih komunikacija u A1 Hrvatska te moderatori Gen Z Akademije Marco Cuccurin i Nika Pavičić te svi ostali Mood Media kreatori.

Article

Cilj ovog velikog projekta, kako smo istaknuli na samom početku predstavljanja, edukacija je osnovnoškolaca diljem Hrvatske o važnosti odgovornog korištenja tehnologije, a Nika i Marco, tijekom svog su izlaganja izrazili ogromno zadovoljstvo što imaju priliku biti dio ove veoma važne i inspirativne priče te su ispričali svoja online iskustva koja će im uvelike pomoći u edukaciji mladih unutar prve Gen Z Akademije u Hrvatskoj.

Article

Uvijek se trudimo pratiti, ali i stvarati trendove, pa smo tako pokrenuli Gen Z Akademiju u suradnji s partnerima projekta, A1 Hrvatska te Centrom za sigurniji internet. Mood Media kreatori u sklopu ovog on-going projekta posjećivat će nekolicinu škola u Hrvatskoj te na stručan način educirati generaciju Z o odgovornom ponašanju na internetu, online sigurnosti te će im pokušati, uz pomoć stručnjaka, odgovoriti na najčešća pitanja i bojazni te probleme koji ih muče. Posebno smo ponosni što ćemo ovakvu vrstu stručne pomoći i savjetovanja dovesti u manja mjesta i gradove u Hrvatskoj, gdje se djeca također suočavaju s istim problemima i izazovima kao i djeca u većim gradovima, a dosad se nisu imali kome obratiti.

Article

Gospođa Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu, objasnila nam je koliko su negativni online trendovi danas globalno ozbiljan rizik za djecu i mlade.

“Svjedoci smo da su danas promjene u digitalnom okruženju vrlo brze i da je svima nama teško pratiti trendove u tom području. Zato je i djeci i učiteljima, a posebno roditeljima, potrebna podrška i osnaživanje kako bi sigurno koračali kroz digitalni svijet, koristili mogućnosti koje im taj svijet pruža i znali se zaštiti. Centar za sigurniji internet ne samo da prati trendove u digitalnom svijetu, nego ih i sam kreira i zaista su jedina ustanova koja je u ovom području dugo vremena sveprisutna od praćenja povreda prava djece na internetu, trendova, mogućnosti zaštite do savjetovanja i edukacija za sve ključne dionike kao i senzibiliziranja javnosti za ovu problematiku”, objasnila je Helena.

Article

“Iznimno sam ponosna što smo ponovno pokazali uspješnost tandema CSI i A1 Hrvatska u pokretanju i realiziranju projekata koji pružaju značajan doprinos edukaciji građana o pozitivnim i negativnim stranama online svijeta. Naša suradnja kroz platformu #BoljiOnline odražava duboko razumijevanje važnosti sinergije između telekom industrije i stručnjaka za online sigurnost u kreiranju pozitivnih trendova u digitalnom društvu. Prema tome, uspješni projekti koji su za nama, pa tako i otvaranje ovog Savjetovališta, nisu samo dokaz da radimo odličan posao, već su i motivacija da nastavimo djelovati kao pokretač pozitivnih društvenih promjena koje upućuju na to da je A1 Hrvatska više od telekoma”, istaknula je, pak, Iva Ančić iz A1 Hrvatska.

Article

Upravo zbog svega navedenoga, ovo novootvoreno savjetovalište Centra za sigurniji internet, čije prostorije smo danas također prvi puta vidjeli, veoma je važna i ozbiljno potrebna inicijativa koja se napokon ostvaruje. Riječ je o uredu u kojem će se stručnom edukacijom i savjetima pomagati onima koji su, nažalost, upoznali negativnu stranu online svijeta. Otvaranje ovog savjetovališta veliki je uspjeh i svojevrsna 'kruna' zajedničke predanosti Centra za sigurniji internet i A1 Hrvatska u stvaranju sigurnijeg digitalnog okruženja za najmlađe, njihove obitelji, ali u konačnici, i za sve nas.

Article

Tu je, također, i nova fundraising platforma 'Čini pravu stvar', gdje su pokrenuti izazovi, ali kroz koju se i drugi potiču na iste te na prikupljanje donacija kojima će se pomoći potrebitima te onima koji svojim radom solidarno brinu za dobrobit zajednice. Do sada je na platformi uspješno pokrenuto približno 180 izazova kojima je prikupljeno 385 tisuća eura, a svime se time vratio smiješak na lice onima koji se svakodnevno suočavaju s ozbiljnim životnim poteškoćama. Također, na platformi se prikupljaju i sredstva za formiranje mobilnog CSI tima, koji će biti osposobljen za pružanje stručne pomoći u mjestima na kojima ona dosad nije bila moguća.

Article

Svi prisutni složili su se u jednom - a to je kako će ovo savjetovalište zasigurno uvelike pomoći roditeljima, djeci i mladima u Zagrebu te bližoj okolici, no, isto tako, kao što smo već spomenuli, ne smijemo - i nismo zaboravili ni na sve najmlađe iz nekih drugih mjesta i gradova, koji nažalost dosad nisu imali priliku za ovakav oblik edukacije. A upravo ovdje na snagu stupa ova nova priča, koja će na poseban način ojačati misiju inicijative #BoljiOnline. To je upravo Gen Z Akademija, o kojoj su više rekli Mood Media kreatori Nika i Marco!

Article

I Nika i Marco oboje su ambasadori spomenutog izazova koji je pokrenut na web stranici činipravustvar.hr, a također, njih su oboje prošli A1 Školu odgovornog influensanja, čime su postali certificirani odgovorni influenceri. Iz tih razloga upravo su njih dvoje idealan spoj za predstaviti i Gen Z Akademiju, prvu takvu na ovim prostorima uopće. Na ovaj smo novi projekt te ponovnu vrlo uspješnu suradnju s A1 Hrvatska iznimno ponosni.

“I sam sam se, nažalost, suočio s vrijeđanjem i omalovažavanjem na internetu. Bilo je tu svega… Prijetnji, psovki, vrijeđanja mojih roditelja, mog izgleda, moje seksualnosti. Internet je postao mračno mjesto puno negativnih komentara, a nasilje se sve više događa upravo na internetu. Zato što je to mjesto koje ljudima dozvoljava da budu anonimni i da to nasilje čine anonimno. Svi su ti ružni komentari na meni ostavili traga, ali isto su me tako i ojačali pa sada ja mogu stati iza onih koji se još uvijek boje biti potpuno svoji i dati im svoju podršku. Nasilju se, smatram, može stati na kraj, uz dobru edukaciju i učenje djece i mladih kako da se na internetu ponašaju - odgovorno. I zato sam iznimno sretan što sam danas među prvima zakoračio u nove prostore Centra za sigurniji internet, gdje sada i službeno svi oni koji trpe nasilje online mogu potražiti pomoć. A onda je tu i naš doprinos ovoj borbi za sigurniji internet - Gen Z Akademija koju smo pokrenuli u suradnji s partnerima, A1 Hrvatska i CSI, kojima od srca zahvaljujemo na povjerenju. Gen Z Akademija funkcionirat će na način da ćemo, tijekom iste, obići deset škola u Hrvatskoj. Sa školarcima ćemo pričati o tome kako zajedno možemo stvoriti sigurnije okruženje na internetu, a ovo je naš način da kao content kreatori društvu damo nešto zauzvrat, nešto veliko, nešto snažno i pozitivno”, objasnio je Mood Media kreator, Marco Cuccurin.

Nika Pavičić također je naglasila koliko joj je srce puno što i sama može biti dio ove posebne priče. “Ponosna sam što sam dio ovog hvalevrijednog projekta, i vjerujem da ćemo zajedničkim snagama uspjeti utjecati na odgovornost i razmišljanja mladih kroz Gen Z Akademiju. I sama stvaram sadržaj na internetu i uvijek se trudim dobro promisliti o svemu što objavljujem, važem svaku riječ, svaku objavu, jer ne želim prema nikome biti nepravedna, nepristojna ili komunicirati na neprihvatljiv način. A kroz ovu ćemo Gen Z Akademiju tome učiti djecu i mlade u čak deset hrvatskih škola te im odgovoriti na sva pitanja, dileme i strahove koje imaju kad je korištenje interneta u pitanju”, rekla je.

Article

“Na Gen Z Akademiji pažljivo smo radili i pripremali projekt punih godinu dana. Bilo nam je jako važno da, prije nego zaživi, bude u potpunosti spreman, jer ipak je riječ o vrlo odgovornoj inicijativi unutar koje ćemo, na temelju vlastitog iskustva, dati sve od sebe i educirati mlade o tome kako sigurnije koristiti Internet. A to nije nešto što se odrađuje i priprema polovično. Također, ovo je još jedna u nizu uspješnih suradnji s A1 Hrvatska, zbog čega smo izuzetno zadovoljni i na što smo posebno ponosni. Pogotovo kada s dugogodišnjim vjernim partnerima radite ovako velike stvari i važne projekte koji mijenjaju okolinu na bolje. A tu je, isto tako, i partner projekta CSI, s kojima radimo prvi puta, ali imamo osjećaj kao da smo odradili već desetke ovakvih velikih priča. Prošli smo nebrojeno mnogo detaljnih sastanaka na kojima smo prolazili sve opasnosti koje Internet ‘skriva’, kako bismo ih što bolje razumjeli i kako bismo mogli što učinkovitije raditi na prevenciji istih”, rekao je direktor Mood Media, Dario Radičević.