Posjetili smo 10 škola, razgovarali s više od 500 školaraca, a sve s jednom misijom: Djeci na zabavan i edukativan način približiti temu odgovornog ponašanja na internetu
Mood Media

Mood Media

17.06.2024

Gen Z Akademija
Posjetili smo 10 škola, razgovarali s više od 500 školaraca, a sve s jednom misijom: Djeci na zabavan i edukativan način približiti temu odgovornog ponašanja na internetu

Još uvijek se nisu potpuno slegli dojmovi niti splasnulo uzbuđenje nakon završetka prve 'sezone' Gen Z Akademije powered by A1, edukativno-zabavnog projekta koji smo pokrenuli u suradnji s Centrom za sigurniji internet te partnerom A1 Hrvatska, no vrijeme je da se osvrnemo na ovaj važan i iznimno uspješan zadatak koji smo imali i, čini nam se, prilično uspješno doveli do finala. Barem njegovu prvu godinu, a bit će ih, sigurni smo, još mnogo! U prvoj smo godini Gen Z Akademije obišli deset škola diljem cijele Hrvatske, razgovarali i savjetovali te odgovarali na pitanja više od 500 školaraca u tim istim školama, prošli smo više od 1.500 kilometara diljem Hrvatske - a sve s istim ciljem - dovesti prvu Gen Z Akademiju do što više mladih ljudi kojima je ona najpotrebnija! Redovito smo na našim društvenim mrežama te na blogu pratili svaku radionicu prve Gen Z Akademije, a sve su naše objave ukupno došle do više od 3.120.000 ljudi.

Article

Naime, tijekom ovog smo projekta imali jedan važan cilj - a to je djeci na zabavan, a u isto vrijeme i edukativan način, približiti odgovoran način ponašanja na internetu, uz vlastite primjere, iskustva Mood Media video kreatora te komentare stručnjaka koji su, svi zajedno, strpljivo odgovarali na sva pametna pitanja školaraca. U projektu su, od Mood Media kreatora, sudjelovali Marco Cuccurin, Nika Pavičić, Monika Žilavi, Josip Prepelić, Andrea Pacadi, Rafaela Seba, Vedran Kantar, Mirsad Kadić i Sead Hrustanović, a zajedno s njima po hrvatskim su školama putovali i stručnjaci iz CSI-ja. Sa školarcima i Moodovcima družila se i Tea Čičić, socijalna radnica Centra za sigurniji internet. Tijekom nekoliko mjeseci posjetili smo deset hrvatskih škola, pa smo tako bili u Osnovnoj školi Središće te Siget u Zagrebu, u Molvama, Svetoj Nedelji, Rijeci, Bjelovaru, Osijeku, Slavonskom Brodu, Našicama i Biogradu. I baš iz svake nosimo samo lijepe i pozitivne uspomene te se sjećamo genijalnih i pametnih pitanja koja su nam djeca ondje postavljala.

A kako će ovu prvu 'sezonu' projekta pamtiti stručnjakinja Tea?

Article

"Gen Z Akademija na zabavan je i edukativan način uspjela približiti djeci temu odgovornog korištenja društvenih mreža. Djeca su imala priliku iz prve ruke čuti više o zanimanju Kreatora, što je bilo značajno u prenošenju ideje da se radi o ozbiljnom poslu koji sa sobom donosi brojne odgovornosti – jedna od kojih je i odgovornost nad primjerenim ponašanjem i kreiranjem sadržaja. Preuzimanje odgovornosti nad vlastitim ponašanjem na internetu u tom je kontekstu bila vrlo bitna stavka Akademije, polazeći od teze da smo svi mi na neki način Kreatori. Kao stručnjaci Centra za sigurniji internet pobliže smo objasnili važnost odgovornog korištenja društvenih mreža, a u internalizaciji poruke uvelike su pomogli sami Kreatori. Obzirom da djeca Kreatore sadržaja u određenoj mjeri smatraju svojim uzorima, značajno je što su upravo ti uzori imali priliku razgovarati s djecom i objasniti kako neprimjerena ponašanja nisu “cool“ te kako su međusobno poštovanje, biranje primjerenog i prijavljivanje neprimjerenog sadržaja, kao i vođenje računa o ograničavanju vremena kojeg provodimo pred ekranima ponašanja i vrijednosti koje zastupaju. Kao ključan aspekt Gen Z Akademije navela bih i razgovor o traženju pomoći i podrške u slučajevima nasilja, gdje su se na konkretne upute i savjete CSI odlično nadovezali sami Kreatori, razbijajući stigmu koja često sprječava mlade ljude da potraže stručnu pomoć", ispričala nam je Tea. A Mood Media kreatori nadovezali su se:

Article

"Ovo je bio jedan od boljih projekata na kojima sam radio! Educirali smo mlade o nečemu kroz što sam i sam prolazio, a to je nasilje na internetu. Posebno mi je pod dojmom ostao zagrljaj cure koja je izgubila majku kao i ja, i njen pogled u kojem sam vidio koliko joj je značilo da sam se pojavio u njenoj školi", prisjetio se Marco, dok je Nika ispričala kako je u Gen Z Akademiji naučila nešto novo i baš to novo posebno će joj ostati u pamćenju.

Article

"Gen Z Akademija za mene je bila jedno potpuno novo i ugodno iskustvo. Imala sam čast biti jedan od moderatora samog projekta, što je još više doprinijelo važnosti. Baš je lijepo vidjeti da mladi danas imaju priliku čuti nove informacije i učiti na tuđim primjerima, a sve što trebaju je doći u dvoranu ili učionicu škole. Veselim se idućoj školskoj godini", rekla nam je Nika.

Article

Na projekt se osvrnula i Marijana Zagorac - Media Strategy, Gaming and Sponsorships Coordinator iz A1 Hrvatska te nam je ispričala:

"Drago mi je što smo u suradnji s Mood Medijom i njihovim kreatorima sadržaja, uz podršku Centra za sigurniji internet, uspjeli proširiti našu #BoljiOnline inicijativu. Zahvaljujući ovoj suradnji, educirali smo brojne mlade o tome kako se nositi s negativnim utjecajima interneta i kome se mogu obratiti za pomoć. Vjerujem da će ova zajednička akcija doprinijeti stvaranju odgovornijeg i sigurnijeg online okruženja za sve", kazala nam je Marijana.

Article

A ova je Akademija te cijeli projekt koji smo pokrenuli ustvari nastavak kontinuiranog rada CSI-ja, koji već godinama poduzima velike napore kako bi educirao mlade u području sigurnosti na internetu te pomogao svima onima koji pate ili imaju problem da potraže pomoć stručnjaka i nekoga tko će ih razumjeti, savjetovati i pomoći im. Tomislav Ramljak - socijalni radnik, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, stalni sudski vještak za zaštitu djece na internetu - tako nam je o ovom projektu ispričao sljedeće:

Article

"Gen Z Akademija odličan je nastavak kontinuiranog rada CSI na promociji sigurnosti djece i mladih prilikom korištenja interneta, ali i širenja svijesti o odgovornosti onih koji stvaraju online sadržaj. Upravo je suradnja sa samim kreatorima sadržaja ključna u ublažavanju rizika koji dolaze sa sve većom popularnošću društvenih mreža, kao i u širenju naših napora da djeci i mladima ukažemo kako korištenje društvenih mreža može biti pozitivna i korisna aktivnost - kada se radi odgovorno", ispričao nam je Tomislav. A da su Mood Media kreatori itekako svjesni svoje odgovornosti prema djeci i mladima koji prate njihov sadržaj te da paze na baš svaki detalj prilikom kreiranja svog sadržaja, pokazali su tijekom svih radionica koje smo prošli te im je drago da su svojim iskustvom i svojim pričama mladima mogli približiti ne samo posao koji obavljaju već i odgovornost koju pritom imaju prema svima njima.

Article

"Biti dio ovog projekta bila je velika čast, jer smo imali priliku direktno utjecati na svijest djece o važnim temama, kao što je sigurnost na internetu. Ovo iskustvo bilo je edukativno i ispunilo nas je nekom dobrom energijom, jer smo vidjeli koliko je naša poruka doprinijela njihovom razumijevanju o sigurnosti na internetu", rekla nam je Rafaela, a Mirsad se nadovezao:

Article

"Iskustvo koje nosim sa Gen Z Akademiji je savršeno. Prošli smo čak deset škola i podučili mlađu generaciju o sigurnosti na internetu. Svi su bili zainteresirani i uključeni, što pokazuje važnost samog projekta", dodao je. I uistinu, učenici su tijekom svake radionice u baš svakoj školi koju smo posjetili pomno slušali naše kreatore i stručnjake, ali su isto tako i nakon svakog predavanja postavljali pitanja. Mnogo pitanja, mnogo pametnih i zanimljivih pitanja i pokazali su da ih zaista zanima ono što im kreatori i stručnjaci govore te da njihove riječi zaista dopiru do njih te ih neće zaboraviti onog trenutka kad napuste učionicu.

Article

"Hvala Gen Z Akademiji što su se sjetili da je važno obići i manja mjesta, i hvala što ste motivirali našu djecu da budu oprezni i sigurni na internetu", osvrnula se na sve Izabella Colić, mag. psych. iz OŠ Biograd. "Hvala što ste pokrenuli ovu inicijativu boljeg obrazovanja na temu društvenih mreža, a ovaj projekt treba doći u svaku školu", misli, pak, Irena Čengura-Ćerić, ravnateljica OŠ H. Badalić iz Slavonskog Broda.

Article

Novoj školskoj godini raduje se i nada i Mood Media kreator, Vedran Kantar. "Ovo je definitivno projekt koji zaslužuje da se o njemu priča i da na njega svi budu ponosni. Projekt u kojem pričaš o onome sto voliš, o onome što je bitno i o onome o čemu se više treba pričati - sigurnost na internetu. Radujem se novoj školskoj godini i novoj Akademiji. Rado i sa srcem ću nastaviti biti dio ovog važnog projekta", rekao nam je Vedran. A pridružit će mu se opet, vjerujemo, i naše cure - Andrea i Monika.

Article

"Biti dio Gen Z Akademije za mene je bila velika čast. Najviše su me se dojmila pitanja koja su nam postavljali učenici kao i stručni kadar svake škole. U svakoj školi bila su različita pitanja, što nam govori da postoje različiti problemi koje je potrebno rješavati i ne okretati glavu", kaže Andrea.

"Gen Z Akademija donijela mi je jedno predivno iskustvo i svijest o današnjoj generaciji i problemima s kojima se djeca susreću. Sretna sam što sam mogla zajedno s kolegama govoriti o ovoj temi i na taj način doprinijeti sigurnijem internetu", dodaje Monika. A kako je bilo na radionicama i kako je bilo razgovarati s učenicima u hrvatskim školama ako pitamo Josipa i Seada? Ponosni su na baš svaki dio ove priče!

Article

"Drago mi je da sam na ovaj način uspio iskoristiti svoju prisutnost na društvenim mrežama i zajedno sa svojim kolegama porazgovarati s učenicima osnovnih škola o jako važnoj temi kao što je nasilje na internetu. Ponosan sam što sam bio dio ovakvog projekta i nadam se da će ih u budućnosti biti još više", objašnjava nam Sead, dok Josip dodaje:

"Ovo iskustvo bilo mi je odlično. Drago mi je da su učenici bili zainteresirani i pozorno nas slušali. Imali su smislena pitanja na koja je bilo ponekad i izazovno odgovarati. Shvatili su da je zlostavljanje preko interneta jedan ozbiljan problem i naučili kome se trebaju javiti ako se nađu u problemu."

Article

Veliku zahvalnost te podršku projektu, uz nadu da će on još dugo, dugo godina živjeti i da će stići i u brojne druge škole diljem Hrvatske, izrazili su i Mateja Pavliško, mag. bibl. i gov. iz zagrebačke OŠ Središće, Sabina Gadanec, mag. ped. iz Osnovne škole Molve, Katja Ćorić, mag. psych. iz Osnovne škole Vežica u Rijeci, Martina Kovač, mag. soc. ped. iz OŠ Bjelovar, Mihaela Korman, mag. ped. iz Osnovne škole I. Filipovića u Zagrebu, Darija Stiber, mag. ped. iz zagrebačke OŠ V. Holjevca, Nina Huterer, mag. psych iz Osnovne škole Dore Pejačević u Našicama, Izabella Colić, mag. psych. iz OŠ u Biogradu te Petra Markanović, ravnateljica OŠ V. Deščak Rakitje.

"Projekt koji je bio napisan i stajao u ladici više od godinu dana, sada nam je jedan od strateški bitnih projekata. Želja mi je oduvijek bila imati balanas u tvrtki pa tako uz komercijalne projekte koji su nam svakodnevnica, napraviti projekt kojeg će interesirati svakog našeg Kreatora u timu. Nakon prvog predstavljanja u tome sam i uspio, odradili smo video poziv na kojem sam prema njihovim referencama odabrao devet Kreatora koji će probiti led i biti dio 1. Gen Z Akademije, a nakon predstavljanja projekta i veličine zadatka kojeg stavljam pred svakog od nas - njihov odgovor bio je potvrdan uz oduševljenje. To je upravo razlog zašto, osim što radim to što radim - volim to što radim. Biti okružen kvalitetnim i sposobnim ljudima koji u vrlo kratkom vremenu mogu razumjeti veličinu nečega, e to je posebno i to me čini sretnim i daje vjetar u leđa za još bolje i još više. Također, valja naglasiti naše partnere u projektu A1 Hrvatska i CSI koji su odmah prepoznali kvalitetu i našu želju da ovo bude uvertira u nešto puno veće. Hvala Vam", naglasio je direktor Mood Media, Dario Radičević.

Article

Veliku zahvalnost i sreću osjećamo prema svima koji su bili dio ovog projekta, cijeli Mood Media team iznimno je ponosan na sve napore koje smo, zajedno s našim kreatorima i brojnim stručnjacima iz CSI-ja i A1 Hrvatska, poduzeli kako bi ovaj važan projekt zaživio na najvišoj mogućoj razini te kako bismo doprli do što je moguće više djece kojoj ovakav tip edukacije treba, pogotovo u današnjem svijetu kada je toliko mnogo toga online, kada se životi u velikoj mjeri odvijaju na internetu. I baš zbog toga što je internet mjesto na kojem provodimo mnogo vremena, mjesto je to na kojem moramo prije svega naučiti kako biti što sigurniji, ali i odgovorniji prema sebi te drugima. Sve je to bila misija ove Gen Z Akademije i iznimno nam je drago što je polučila ovako pozitivne reakcije te se uistinu nadamo da će nova 'sezona' projekta biti još uspješnija i još bolja.

"Vrijeme je i da punog srca ponosno najavim veliki nastavak projekta koji će nam donijeti dosta noviteta, puno više škola koje ćemo posjetiti i po prvi puta realizirat ćemo event koji će zaokružiti sve što ćemo raditi u narednih deset mjeseci. Pozivam i sve one koji prepoznaju našu Gen Z Akademiju kao veliki i bitan projekt za svoj brend da nam se pridruže i podrže rad naših Kreatora, kao i rad Centra za sigurniji internet kako bi uspjeli u svojoj zamisli", dodao je za kraj Dario.

Article